Кулінарна книга МФБ «Єврейський Хесед« Бней Азріель »: традиційні ханукальні рогалики

З давніх-давен кулінарний талант євреїв славився в усьому світі. Єврейські кухарі вміють чудово готувати салати, закуски і десерти різних кухонь народів світу. Так що ж говорити про непередаваний смак єврейських страв! А вже яку смакоту готують на свята! І Ханука - єврейське свято на честь перемоги війська Ієгуди Маккавея над іудейським імператором Антиохом і звільнення Єрусалиму від грецьких завойовників - також має свої гастрономічні традиції в національній кухні. Ці традиції пов'язані з історією виникнення свята.

Згідно з переказами, коли місто було очищено від ворогів, євреї знайшли в Храмі маленький глечик з маслом для лампади, якого вистачало для підтримки вогню всього на один день. На загальний подив, полум'я не гасло рівно вісім днів, завдяки чому євреї змогли заново освятити Храм. Це диво поклало початок особливій традиції - запалювати свічки на протязі восьми святкових днів Хануки. У ці дні прийнято також готувати латкес, або картопляні оладки, в які іноді додають гарбуз, кабачки, моркву та інші овочі. Традиційними в цей день є страви, приготовані з сиру. Наприклад, сирні кульки або смажений сир. На згадку про той світильник, який горів вісім днів, євреї їдять їжу, приготовлену на олії.

Серед наших підопічних є професійні кухарі і любителі, які захоплюються приготуванням гастрономічних надмірностей. Вони із задоволенням діляться своїми рецептами з нами - співробітниками, клієнтами та волонтерами Хеседу. Крім того, однією з креативних ідей творчих людей Хеседу є створення Кулинарної книги МБФ «Єврейський Хесед «Бней Азріель», до якої увійдуть кращі рецепти. А поки ця книга пишеться, ми пропонуємо вашій увазі рецепт традиційної Ханукальні страви - рогаликів, які готує кожна господиня в кожному єврейському будинку в період цього чудового зимового, по-справжньому світлого свята Хануки.

Ці хрусткі шаруваті печива з солодкою начинкою нагадують круасан. Вважається, що їх рецепт привезли з Польщі, в якій це страви традиційно подають на Хануку. Для того, щоб приготувати 48-60 штук рогаликів, Вам знадобляться:

115 г несолоного вершкового масла;
115 г м'якого сиру;
1 ст. ложка цукру;
1 яйце;
1/2 ч. Ложки солі;
приблизно 250 г пшеничного борошна;
приблизно 250 г розтопленого вершкового масла;
250 г світлого родзинок;
130 г нарубаних волоських горіхів;
приблизно 225 г дрібного цукрового піску;
1-2 ч. Ложки меленої кориці.

Для приготування тіста покладіть в миску масло, сир, збийте міксером і додайте цукор, яйце і сіль. Потроху додавайте борошно, помішуючи тісто спочатку міксером, а потім руками: тісто має бути досить щільним, але не твердим. Сформуйте з тіста кулю, прикрийте його і поставте в холодильник на 2-4 години. Тісто в холодильнику можна залишити і на ніч.

Нагрійте духовку до 180 градусів. Посипте стіл борошном. Розділіть куля на 6 рівних частин і розкачайте кожну з них в форму кола товщиною 3 мм. Змастіть кожен коло невеликою кількістю розтопленого вершкового масла і посипте родзинками, горіхами, цукром і корицею.

Тепер розріжте кожне коло на 8-10 клинів і скачайте кожен, починаючи з широкої його частини, в бік кінчика. Утворені рогалики покладіть на деко, змастіть їх трохи вершковим маслом і посипте цукром. Випікайте 15-30 хвилин, поки рогалики не стануть рум'яними. Остудіть їх і подавайте на стіл. Смачного! Хаг Ханука самеах!